Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Χαιρετισμός Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ Ευσεβίου με την ευκαιρία ημερίδας για την συμπλήρωση 80 ετών από την ίδρυση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου.





Α
νειλημμένες υποχρεώσεις με αναγκάζουν να μην παρίσταμαι απόψε στην ημερίδα για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση και τη συγκρότηση της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου . Βρίσκομαι όμως κοντά σας νοερώς και προσευχητικώς , καθώς την ώρα αυτή της επετείου όλοι δεόμαστε να συνεχίσει η ένωση το δύσκολο αλλά ταυτόχρονα δημιουργικό έργο της για το νησί και τους ανθρώπους του.
Τα 80 αυτά χρόνια οπωσδήποτε ούτε ρόδινα , αλλά ούτε και ιδανικά ήταν. Δυσκολίες, πολεμικές και εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις , περιστάσεις, μετανάστευση , φυσικές και προκαλούμενες από τον άνθρωπο καταστροφές άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο στην Σάμο. Από την άλλη δε πλευρά η εξειδίκευση στον χώρο της οινοποίησης και του οινεμπορίου αποδεικνύει ότι πολλά και σημαντικά έχει προσφέρει η Ένωση στην Σάμο και στους Σαμίους, και πολλές επίσης είναι οι διεθνής διακρίσεις για τις οποίες έχει τιμηθεί αφού το ευφήμως  και από την αρχαιότητα γνωστό κρασί του  νησιού μας το κρατά πάντα σε ξεχωριστό επίπεδο . Τώρα, με βάσει και τις διεθνής  συνθήκες ίσως έχει πλέον  έρθει η ώρα για ένα νέο άνοιγμα στις αγορές. Για παράδειγμα , ο εξαιρετικής ποιότητος « εκκλησιαστικός οίνος» με κατάλληλες κινήσεις  και επιλογές , όπως και παλαιότερα , θα μπορούσε να προωθηθεί και πάλι ως οίνος για την Θεία Ευχαριστία ( νάμα) σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο , αποφέροντας και σημαντικά οφέλη στους Σαμιώτες αμπελοκαλλιεργητές.
Εύχομαι η ημερίδα αυτή να αποφέρει πλούσιους επιστημονικούς καρπούς, τους οποίος με χαρά ιδιαίτερη θα περιμένω. Ως Ποιμένας και Επίσκοπος του νησιού μας επευλογώ πατρικώς την προσπάθεια , ως και το έργο της Ενώσεως Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, ευχόμενος παραλλήλως πλουσίαν την φώτισιν του Παναγάθου Θεού και  δαψιλή  την μεσιτείαν της σήμερον εορταζομένης Θεοτόκου Μαρίας και μητέρας όλων μας ώστε η Ένωση να συνεχίσει να υπάρχει για πολλές ακόμα δεκαετίες, βελτιούμενη και ενισχυόμενη , προσφέροντας τις υπηρεσίες της στον αγροτικό , αμπελοκαλλιεργητικό και οινοπαραγωγικό κόσμο της Σάμου , αλλά και στην οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό του νησιού μας γενικότερα.

Μετ ΄ευχών πολλών και πατρικής αγάπης

+Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος.