Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ



Το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε από το κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας Ημερίδα με τίτλο « Ιστορική και Πολιτιστική Παράδοση της Εκκλησίας της Σάμου: Από τις μελέτες του παρελθόντος στις τεχνολογίες του μέλλοντος». Η Ημερίδα φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, στο Βαθύ και περιλάμβανε τις ομιλίες του κ. Χρ. Γιορδαμλή για το έργο της ψηφιοποίησης του κειμηλιακού πλούτου της Μητροπόλης και του Μ.Γ. Βαρβούνη, Διευθυντή του Κέντρου, για τις μέχρι σήμερα μελέτες και έρευνες του Κέντρου, στην κατεύθυνση της μέριμνας και αξιοποίησης της ιστορικής εκκλησιαστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού μας.
Η πρώτη φάση του έργου της ψηφιοποίησης , που υλοποιήθηκε από την «Πρίσμα Ηλεκτρονικά»στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου (2007-2013) περιλάμβανε το Εκκλησιαστικό Μουσείο και την Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη. Όπως είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος στο κλείσιμο της εκδήλωσης, και αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, το έργο θα συνεχιστεί σε φάσεις στο μέλλον, δεδομένου ότι ο σχετικός κειμηλιακός πλούτος της τοπικής μας Εκκλησίας είναι μεγάλος και σημαντικότατος.
Με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών εφαρμογών που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα το Εκκλησιαστικό Μουσείο και η Μητροπολιτική Βιβλιοθήκη και θα είναι προσβάσιμα από ηλεκτρονικές πύλες και από το διαδίκτυο, γεγονός που θα προβάλλει την εκκλησιαστική παράδοση του τόπου μας και μάλιστα σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά). Πρόκειται για ένα ακόμη αξιόλογο έργο, με την μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ευσεβίου, το οποίο προβάλλει και το νησί μας συνολικά, με τρόπο σύγχρονο και έγκυρο. Όπως και στην Ημερίδα τονίστηκε, το σχετικό έργο του Κέντρου και της Μητροπόλεως θα συνεχιστεί με αυξανόμενη δυναμικότητα και στα επόμενα χρόνια.