Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Επετειακή εκδήλωση για την 25η Μαρτίου


      Η Ιερά Μητρόπολις Σάμου Ικαρίας και Κορσεών και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου διοργάνωσαν επετειακή εκδήλωση την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012 και ώρα 19:00 στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Σάμου. Η εκδήλωση είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ Ευσέβιο με θέμα «Η συμβολή της Εκκλησίας στον αγώνα για την ανεξαρτησία του Γένους». Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεων του Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου Σάμου. Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έψαλε ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια.

     Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του τόνισε “ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν εθνική Επανάσταση Ιερή και τίμια ήταν υπέρ βωμών και εστιών. Ο αγώνας του ’21 ήταν αγώνας εθνικοθρησκευτικός και έγινε στο όνομα του Χριστού και της Ελλάδος, τον διέκρινε η ενότητα και η ομοψυχία του λαού και του κλήρου, πίστη ακλόνητη στο Θεό και αγνός πατριωτισμός.
     Ο κλήρος υπήρξε οδηγός της φυλής και το στήριγμά της. Τα μοναστήρια πολύκροτοι προμαχώνες. Τα κρυφά σχολειά με το Ψαλτήρι και την Οκτάηχο δίδασκαν την Ελληνική γλώσσα και μιλούσαν για το μεγαλείο της πατρίδος και την δύναμη της πίστεως. Ο τραγικός απολογισμός του Ορθόδοξου Ελληνικού Κλήρου στο βωμό της Θυσίας: 11 Πατριάρχες 100 Αρχιερείς 6000 κληρικοί και μοναχοί. Χιλιάδες αφανείς κληρικοί και μοναχοί με το αίμα τους τίμησαν το τριμμένο τους ράσο. Η Εκκλησία στάθηκε εμψυχωτής στους αγώνες του Έθνους”. Ο Σεβασμιώτατος κατέληξε «Στους δύσκολους Εθνικούς καιρούς που διανύουμε σήμερα και κινδυνεύουμε να χάσουμε την εθνικοθρησκευτική μας Ελευθερία και υπόσταση .
Χρειάζεται να αναβαπτισθούμε στην πνευματική κολυμβήθρα των μαρτύρων , των ηρώων και αγωνιστών του 1821  . το έθνος μας μεγαλούργησε και οι Έλληνες νίκησαν την κατάσταση γιατί πίστευαν στον Θεό στηρίζονταν στην Εκκλησία και ήταν ενωμένοι και ομονοούντες .
Μόνο με τον Χριστό και την Ορθόδοξη πίστη.
Μόνο με την Εθνική και ψυχική ενότητα και ομόνοια
Μόνο όταν η Εκκλησία και η Ορθοδοξία γίνει πάλι το κέντρο της Εθνικής μας συσπείρωσης , κιβωτός και σκέπη του Έθνους θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες και να σώσουμε την ιδιοπροσωπία μας .
Ας μην λησμονούμε ότι θα γίνουμε ισχυροί όταν « ἐν τῶ Θεῶ ποιήσωμεν δύναμιν καί Αὐτός  ἐξουδενώνει τούς ἐχθρούς ἡμῶν» ….
     Παρόμοια εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολίς μας στο Καρλόβασι με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας. Οι νεανικές συντροφιές του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβάσου παρουσίασαν εόρτιο πρόγραμμα.